Nakupujte semínka na klíčení z prověřených zdrojů
Naklíčená zelenina ve spíži nebo v kuchyni je spíše známkou toho, že potraviny špatně skladujete, nachází se tu moc dlouho, v místnosti je příliš velké vlhko nebo teplo, plodům schází dostatek slunečního světla, aby z nich vyrostl zdravý kus, vhodný ke konzumaci. Takovéto klíčky jsou sice jedlé, ale nepříliš výživné. Jen vás upozorňují na to, abyste zeleninu a plody skladovali na jiném místě a za příhodných podmínek.
Právě slunce je tím zásadním pramenem pro dostatečnou tvorbu výživných látek, antioxidantů a vitamínů. Rozhodně přínosnější je vysadit do truhlíku nebo na záhon ozimou cibuli a špenát než se spoléhat na náhodně vyrašené výhonky pochybného složení z cibule v plastové bedýnce ve spižírně. Na jaře přijdou vhod čerstvé zelené natě kopřiv, pampelišek, petržele, pažitky, ale co v zimě?
Zima ovšem neznamená mimořádný útlum přísunu živin, neboť zeleninu nakoupíme v supermarketu bez ohledu na roční období, ovšem můžeme si pomoci i doma, a to formou cíleného nakličování semínek. Vypěstované klíčky v klíčících miskách nebo sklenicích z kvalitních zdrojů (semen na klíčení https://www.nakliceno.cz/seminka-na-kliceni/, nikoliv na sadbu) mají pak mnohem vyšší potenciál výživové hodnoty než zelenina z marketu.
Klíčit lze téměř cokoli, s výjimkou velkých fazolí, tedy hrách, cizrnu, čočku, ječmen, pšenici, oves, žito, slunečnici, řeřichu, hořčici, brokolici, bazalku, sezam, sóju, pohanku, ředkvičky, vojtěšku, dýni, proso a spoustu dalších plodů.
Pozor na jedovatý solanin
Mějte se však na pozoru před klíčky z brambor. Brambory obsahují jedovatý solanin, který hlízy chrání před napadením škůdci. Nejvyšší koncentrace je v ještě nedozrálých nazelenalých hlízách, a především v klíčcích. Jedovatá je dokonce i celá rostlina včetně květů, solanin se z hlíz vytrácí teprve po dokončení procesu dozrávání. Nevýhodou tohoto toxinu je, že jej nelze eliminovat varem, můžete se tedy velice snadno přiotrávit.